top of page

İşe Giriş Sağlık Muayenesi

 

İşyerinizdeki iÅŸ kazası ve meslek hastalığı risklerinin en aza indirilebilmesi için uzman kadromuzla önleyici kontrol tedbirlerini almanıza yardımcı oluyoruz. Çalışanların saÄŸlık gözetimleri için gerekli olan yapacakları iÅŸe uygun tüm saÄŸlık tetkiklerini de Orhan OSGB merkezinde tamamlayabiliyoruz.

İşe Giriş Sağlık Raporu Nereden Alınır?

​

İşe giriÅŸ saÄŸlık raporu alınacak merkezlerin listesi Gerek iÅŸe giriÅŸlerde iÅŸçi özlük dosyasının olmazsa olmazı olarak, gerekse İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi alanının en önemli konusunu teÅŸkil eden iÅŸe giriÅŸ ve periyodik saÄŸlık raporu için nereden alınacak sorusunun cevabı oldukça merak edilen bir konu olmaktadır. Bunun yanı sıra, raporun maliyetleri kim tarafından karşılanmalı? Az tehlikeli ve 50’ den az çalışanı olan iÅŸ yerleri için çalışanlar raporlarını nereden almalı?  gibi sorular, çoÄŸu iÅŸveren ve çalışan için cevaplanamaz hale gelmiÅŸtir.

İşe GiriÅŸ ve Periyodik SaÄŸlık Raporunun hangi hallerde alınması ve periyodik verilmesini, 6331 sayılı İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanunu 15. Maddesinde açıklanmaktadır.

İşe Giriş Sağlık Rapor Ne Zaman Alınır?

 

Anayasanın belirlediÄŸi 6331 sayılı yasasına göre saÄŸlıklı gözetim baÅŸlıklı 15. maddesinde iÅŸverenler iÅŸçilerine;

  • İşe giriÅŸlerinde

  • İş deÄŸiÅŸikliÄŸinde

  • İş kazası, meslek hastalığı veya saÄŸlık nedeniyle iÅŸten uzak kalan ve tekrar iÅŸe baÅŸlamak isteyenlerden

​

İşe GiriÅŸ SaÄŸlık Raporu Ücreti

​

6331 sayılı İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanunu’na göre 1 Ocak 2013 yılından itibaren iÅŸe giriÅŸlerde alınması mecburi kılınan iÅŸ için saÄŸlık raporları, yetkili saÄŸlık birimlerinden ücreti karşılığında alınabilmektedir.

İşe GiriÅŸ SaÄŸlık Raporu Ücretleri hakkında detaylı bilgi için arayınız.

Kurumumuz aracılığıyla 6331 Ağır ve Tehlikeli İşler Kapsamında;

Tüm sektörleri ilgilendiren Ağır İş SaÄŸlık Raporu ;

Kapsam;

• Ön Arka AkciÄŸer Grafisi

• Solunum Foksiyon Testi (SFT)

• Odiometri (ODİO)

• Tam Kan Sayımı

• Tam İdrar Tetkiki

• Ağır İş SaÄŸlık Raporu

Sektörlere Göre İlave Testler;

Gıda ve hijyenik sektörleri ilgilendiren Portör Raporu + SaÄŸlık Raporu verilmektedir.

Portör Taramasında Kapsamında;

​

• A/P AKCİĞER GRAFİSİ

• Burun, BoÄŸaz Kültürü

• Gaita Kültürü

• Gaita Mikroskopisi

• İşe GiriÅŸ SaÄŸlık Raporu

Firmaların isteÄŸine göre HbSag, HCV, HIV1+2, A Tipi Hepatit veya çeÅŸitli tetkikler.

ÇeÅŸitli iÅŸ kolları ve sektörlere giren kiÅŸiler için iÅŸe giriÅŸ saÄŸlık raporu,

ÇeÅŸitli iÅŸ kolları için muhtelif tetkik ve raporlar yapılmaktadır.

İşe GiriÅŸ SaÄŸlık Raporu Ücretini Kim Öder?

​

İşe giriÅŸ saÄŸlık raporu ücretini ÅŸahıs kendisi öder ama çalışacağı firmanın bünyesinde sigortalı çalışansa iÅŸe giriÅŸ saÄŸlık raporunun ücretini firma öder.

İşe Giriş Periyodik Muayene Formu Nasıl Doldurulur?

​

İşe GiriÅŸ / Periyodik Muayene Forumu’nda İşyeriyle ilgili İşyerinin Ünvanı, SGK Sicil Numarası, Adres gibi bilgiler yer almakta. İşçi için İşçinin Adı Soyadı, TC Numarası, DoÄŸum Tarihi, Adres gibi kiÅŸisel bilgilerin yanında fotoÄŸraf ve “İşe giriÅŸ/periyodik muayene olmayı kabul ettiÄŸimi ve muayene sırasında verdiÄŸim bilgilerin doÄŸru ve eksiksiz olduÄŸunu beyan ederim.” Åžeklinde beyan kutusu ve kutunun içerisine kendi adını ve soyadını yazarak imzalayacağı yer bulunmaktadır.

İşe GiriÅŸ / Periyodik Muayene Formunun diÄŸer kısmında “Tıbbi Anamnez ÅŸeklinde hazırlanmıştır. ÖrneÄŸin, Hastanede yattınız mı? Ameliyat geçirdiniz mi? İş kazası geçirdiniz mi? Meslek Hastalıkları ÅŸüphesi ile ilgili tetkik ve muayeneye tabi tutuldunuz mu? Maluliyet aldınız mı? Åžu anda herhangi bir tedavi görüyor musunuz? Sigara içiyor musunuz? Alkol alıyor musunuz? Gibi evet hayır ile cevaplanacak sorular yer almaktadır.

Tıbbi Anamnezden sonra gelen “Fizik Muayene Sonuçları” kısmıdır. Burada duyu organları, solunum, sindirim, kardiyovasküler sistem, Kas-İskelet sistemi vb. gibi fiziki muayene sonuçlarının deÄŸerlendirildiÄŸi bölümdür.

İşe GiriÅŸ / Periyodik Muayene Formunun son sayfasında, “Laboratuvar Bulguları” ve “Kanaat ve Sonuç” kısmı yer almaktadır. Burada en önemli kısım kanaat ve sonucu etkileyen ve iÅŸe uygunluÄŸu konusunda veri alınacak yer laboratuvar bulgularıdır. Laboratuvar bulgularında iÅŸin niteliÄŸi ve meslek hastalığı risklerine karşı birtakım test ve tahliller yer almaktadır. Odyometri (iÅŸitme testi), Solunum Fonksiyon Testi, Kan ve İdrar testleri, Radyolojik analizler gibi laboratuvar bulgularıyla birlikte Kanaat ve Sonuç kısmı deÄŸerlendirilir. İşe GiriÅŸ SaÄŸlık raporu çalışamaz veya çalışabilir ya da ileri tetkik sonuçlarına göre tekrar deÄŸerlendirilmeli olarak sonuçlanabilir. SaÄŸlık raporuna itirazlar SaÄŸlık Bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelerde yapılabilir, verilen kararlar kesindir.

İşe GiriÅŸ ve Periyodik SaÄŸlık Raporu iÅŸyeri hekiminden alınır. Ancak, laboratuvar tahlilleri SaÄŸlık Bakanlığından ruhsatlı ve yetkili laboratuvarlardan yapılarak İş baÅŸvurusu yapılan iÅŸyerinin, T.C Aile,Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı “İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kayıt, Takip ve İzleme Programı İSG-KATİP” siteminde kayıtlı iÅŸyeri hekiminden alınır.

10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli iÅŸyerleri için ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilir.”

Benzer ÅŸekilde, 6552’nin 16. maddesi ile de;

“MADDE 16- 6331 sayılı Kanun’un 6’ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde geçen ‘iÅŸyeri hekimi ve’ ibaresinden sonra gelmek üzere ‘on ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan iÅŸyerlerinde’ ibaresi; bendin sonuna ‘Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan ancak 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iÅŸyeri iÅŸverenleri veya iÅŸveren vekili tarafından bakanlıkça ilan edilen eÄŸitimleri tamamlamak ÅŸartıyla iÅŸe giriÅŸ ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerini yürütebilirler’ cümlesi eklenmiÅŸtir.

Gece Çalışabilir SaÄŸlık Raporu

​

Gece çalışabilir saÄŸlık raporu için gece çalışma süresinin saat aralığını mevzuata göre irdelemek gerekir. Gece çalışma saati en geç saat 20.00’den baÅŸlamak kaydıyla en erken sabah saat 06.00’ya kadar en fazla 11 saat süren saat aralığıdır.

Normal çalışma süresinin yarısından çoÄŸu saat 20:00 ile 06:00 gece dönemine rast gelmesi gece çalışması olarak sayılır. Gece çalışmasında 4857 sayılı İş Kanunu ve 6331 sayılı İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanunu ve ilgili bazı Yönetmelikler, gece çalıştırılacak iÅŸçiler bakımından iÅŸverene bazı yükümlülükler getirmiÅŸtir. İşveren, gece döneminde çalışacak iÅŸçileri gece vardiyasında ya da postasında çalıştırmadan önce saÄŸlık bakımından gece çalışmasına uygun olduklarını saÄŸlık raporu ile belgelemek zorundadırlar. İlgili Kanun Tüzük ve Yönetmeliklere göre “4857 sayılı İş Kanunu m. 76 ve 6331 sayılı İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanunu m.30” çıkarılan Yönetmeliklerin hükümlerinde “gece çalışmasına uygunluk raporu” düzenlemesi yapılmıştır.

Gece çalışabilir saÄŸlık raporu için Çalışma Bakanlığının mevzuatında herhangi bir rapor örneÄŸi bulunmamaktadır. Gece çalışabilir saÄŸlık raporu hakkında birçok sorunun net cevabı mevzuatta tam olarak yer almamaktadır. “Gece çalışabilir saÄŸlık raporu nasıl alınır? Gece çalışabilir raporu nasıl verilir, Gece çalışabilir raporu nasıl alınır, Gece çalışabilir raporu nereden alınır, Gece çalışabilir raporu örneÄŸi, Gece vardiyasında çalışabilir raporu, Gece çalışması saÄŸlık raporu örneÄŸi, Gece çalışabilir raporu, Gece çalışabilir raporu ile ilgili aramalar, Gece vardiyası saÄŸlık raporu”

Ancak iÅŸyeri hekimleri iÅŸe giriÅŸ saÄŸlık raporu verirken ya da periyodik saÄŸlık taramasında, iÅŸin niteliÄŸine göre gece vardiyasında çalışacaklar için ek laboratuvar tetkikleri isteyerek çıkan sonuçlara göre İşe GiriÅŸ / Periyodik Muayene Formuna “Gece Çalışabilir“ ibaresini de yazarak saÄŸlık raporunu verir. Verilen bu iÅŸe giriÅŸ saÄŸlık raporu veya periyodik saÄŸlık raporu aynı zamanda Gece Çalışabilir SaÄŸlık Raporu’ nunda yerine geçer. Çünkü yukarıda bahsettiÄŸimiz gibi mevzuatta Gece çalışabilir saÄŸlık raporu için düzenlenmiÅŸ bir rapor formu bulunmamaktadır.

Yüksekte Çalışma SaÄŸlık Raporu

​

Yüksek yerlerde çalışmalarında bir engel olmadığının gösterildiÄŸi saÄŸlık raporudur. İş saÄŸlığı ve güvenliÄŸi sınırları içinde yüksekte çalışma raporuna yer verilse de mevzuatlarda gece çalışabilir saÄŸlık raporu olmadığı gibi yüksekte çalışabilir saÄŸlık raporu da bulunmamaktadır. İşyeri hekimi tarafından yüksek yerlerde çalışacak kiÅŸilerden ek olarak laboratuvar tetkikleri istenir. Sonuçlara göre hekim tarafından verilen saÄŸlık raporunda ‘’yüksekte çalışabilir’’ onayı verilmelidir.

6331 İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanunu

​

SaÄŸlık gözetimi
MADDE 15 – (1) İşveren;
a) Çalışanların iÅŸyerinde maruz kalacakları saÄŸlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak saÄŸlık gözetimine tabi tutulmalarını saÄŸlar.
b) AÅŸağıdaki hallerde çalışanların saÄŸlık muayenelerinin yapılmasını saÄŸlamak zorundadır:
1) İşe girişlerinde.
2) İş değişikliğinde.
3) İş kazası, meslek hastalığı veya saÄŸlık nedeniyle tekrarlanan iÅŸten uzaklaÅŸmalarından sonra iÅŸe dönüÅŸlerinde talep etmeleri hâlinde.
4) İşin devamı süresince, çalışanın ve iÅŸin niteliÄŸi ile iÅŸyerinin tehlike sınıfına göre Bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarla.
(2) Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iÅŸlerde çalışacaklar, yapacakları iÅŸe uygun olduklarını belirten saÄŸlık raporu olmadan iÅŸe baÅŸlatılamaz. (1)
(3) (DeÄŸiÅŸik birinci cümle: 10/9/2014-6552/17 md.) Bu Kanun kapsamında alınması gereken saÄŸlık raporları iÅŸyeri hekiminden alınır. 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli iÅŸyerleri için ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilir. Raporlara itirazlar SaÄŸlık Bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelere yapılır, verilen kararlar kesindir.
(4) SaÄŸlık gözetiminden doÄŸan maliyet ve bu gözetimden kaynaklı her türlü ek maliyet iÅŸverence karşılanır, çalışana yansıtılamaz.
(5) SaÄŸlık muayenesi yaptırılan çalışanın özel hayatı ve itibarının korunması açısından saÄŸlık bilgileri gizli tutulur.

ORHAN OSGB iÅŸe giriÅŸ saÄŸlık raporu ve periyodik saÄŸlık raporu konusunda hizmetinizdedir. İşyeri Hekimlerimiz iÅŸe giriÅŸ ve periyodik muayenelerinde mesleki sorumluluk bilinciyle çalışmaktadırlar.

İŞE GİRİŞ SAĞLIK RAPORU

​

İşe giriÅŸ saÄŸlık raporu; T.C. Aile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetkilendirilen Ortak SaÄŸlık ve Güvenlik Biriminden ilgili kurum için İSG- Katip sözleÅŸmesi olan iÅŸyeri hekiminden alınabilir. Özel hastaneden, aile hekiminden veya kuruluÅŸ için isg-katip sözleÅŸmesi olmayan iÅŸyeri hekiminden iÅŸe giriÅŸ saÄŸlık raporu alınamaz.

OSGB İşyeri hekimleri; iÅŸe giren her iÅŸçiye gerekli muayeneleri yapar, poliklinik ve laboratuvar tahlil raporlarını inceler ve iÅŸe uygunluklarını onaylar. Yapılan iÅŸ türüne göre belirlenen periyotlarda çalışanların periyodik muayenelerini yaparak mesleki maruziyetleri belirler ve iÅŸyeri saÄŸlık gözetimlerini yaparlar.

Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfa giren iÅŸlerde çalışacak çalışanların iÅŸe giriÅŸlerinde, iÅŸe uygun olduklarının fiziki muayene ve laboratuar tahlillerine dayanılarak hazırlanan OSGB saÄŸlık raporu ile belirlenmesi zorunludur. Bu tip iÅŸ kollarında iÅŸe giriÅŸ saÄŸlık raporu alınmadan iÅŸe baÅŸlatılması halinde çalışan başına 1350.TL para cezası uygulanmaktadır.

İşin devamı süresince asgari olarak çok tehlikeli iÅŸlerde yılda 1, tehlikeli iÅŸlerde 3 yılda bir, az tehlikeli iÅŸlerde 5 yılda 1 tekrar saÄŸlık raporu ve iÅŸyeri hekimi onayı iÅŸlemleri tekrarlanmak durumundadır. OSGB İşyeri hekiminin gerekli görmesi halinde ise saÄŸlık raporu iÅŸlemleri yasal asgari süre gözetilmeksizin yapılır.

​

bottom of page